Det skal du tænke på, når du bygger din nye voliere

Er du en “byg selv” mand, så er der her information om, hvordan du selv kan bygge dit voliere.

Der findes mange gode vejledninger i at bygge voliere, indebur og fuglehuse, ikke mindst er det i dag let af finde inspiration og råd på nettet. Du finder både generelle råd og ikke mindst specifikke i forhold til de fugle du gerne vil holde (ofte hos specialforeninger). Nedenfor finder du nogle generelle forhold du skal tænke på. Der er mange faktorer der skal tages i betragtning for at dine fugle får optimal trivsel.

Hvilke fugle

Det siger næsten sig selv, at forskellige størrelser fugle kræver forskellige størrelser volierer.
Der er også meget stor forskel på hvor dygtige og aktive flyvere forskellige fugle er.
Det er derfor vigtigt, at du har taget stilling til hvilke fugle og hvor mange du gerne vil holde inden du går i gang.
Og så skal der være plads til unger og territorial adfærd i yngleperioden. Måske skal ungfugle kunne flyttes over i en anden voliere?
Uanset hvad, så kan volieren aldrig blive for stor og antallet af volierer for mange 🙂
Det er en stor fordel at vælge et fleksibelt system, som for eksempel opbygningen i aluminiumsprofiler.

Placering

For fuglenes trivsel er det vigtigt, at de kan finde læ og skygge, men også gerne kan vælge solskin og regn.
Så du skal tænke på placering i forhold til verdenshjørnerne.
Du skal også tage hensyn til naboer, specielt hvis det er støjende fugle du vil holde.
Endelige skal du kontrollere reglerne i din kommune for bygning i skel. Der kan i kommunerne være forskel på reglerne afhængig af om en volieren er overdækket eller ej.

Størrelsen, nu og senere

Din voliere kan næsten ikke blive for stor. Dine fugle skal kunne udfolde sig så frit og naturligt som muligt.
Det er også vigtigt at tænke på et system, der ret enkelt kan udvides over tid. Både den enkelte voliere, men også flere volierer ved siden af hinanden.
Her er ikke mindst volierer af aluminiumsprofiler i standardelementer meget fleksible at arbejde med.

Indebur eller fuglehus (plads, isolering, varme, lys)

Adgang til et indebur eller fuglehus giver meget bedre muligheder for dit fuglehold og et større udvalg af fugle der kan holdes i volieren hele året.

Det er vigtigt at der er god plads i indeburet, da fuglene i perioder af året vil tilbringe meget tid i det. Sørg for isolering, så en vis opvarmning bliver økonomisk, godt lys (kunstig solopgang og skumringsaften frem mod natdæmpning) og meget gerne også vinduer der tillader dagslys at komme ind.

Med et egentlig fuglehus opstår bedre muligheder for fodergang, vinduer m.m. En ideel løsning ikke mindst når du har flere volierer ved siden af hinanden.

Fuglevoliere - Gør det selv?

Er du en rigtig “gør det selv” person, så håber vi du finder alt nødvendig information på vores side. Når det kommer til fuglevoliere og gør det selv, så har man mange forskellige muligheder for at personliggøre dit fuglevoliere. Så gør du det selv, så håber vi, at vi kan hjælpe dig på vej!

Leder du efter produkter til dit gør det selv fuglevoliere, så kan nedenstående elementer være noget for dig:

Holdbarhed og vedligeholdelse

En voliere i aluminiumsprofiler med matchende grå plasthjørner ser enkel og stilren ud, der kommer fuglene virkelig i fokus.Volierer fremstillet af standardelementer af aluminiumsprofiler giver stor fleksibilitet ved senere opdeling, udvidelse og anden ændring.

Designet og fleksibiliteten

Der er flere muligheder, men ofte står valget mellem en voliere af træ eller en voliere af alu-profiler.
Trygimprægneret træ har længere holdbarhed, men er bestemt ikke egnet til papegøjer og parakitter der gerne gnaver.
Volierer af aluminiumsprofiler samlet med matchende plasthjørner og bespændt med kvalitetstråd fra Esafort giver lang holdbarhed og let vedligeholdes.

Indretningen i volieren

Her har ikke mindst fuglene du vil holde betydning.Der skal være plads til at flyve frit (og du skal selv kunne komme rundt), reder eller redekasser i tørvejr, gerne naturgrene af forskellige størrelser, så fødderne bevæges. Beplantning kan være en mulighed, så længe den ikke er giftig for fuglene. Ved visse fugle er det selvsagt umuligt at holde beplantning, men når det er muligt så er det meget dekorativt. Alternativt kan beplantningen ske rundt om volieren.

Sikkerhed

Lås

Lågen til din voliere skal naturligvis kunne lukkes forsvarligt.
Men du bør desværre også tænke på at montere en lås, så tyve (eller hærværksmænd) ikke har let spil.

Sokkel

Din voliere kan stå direkte på underlaget eller på en sokkel, f.eks. en kant af lodrette fliser.
Samspillet med bunden i volieren og soklen er vigtig, således at du sikrer volieren mod ubudne gæster. Bunden skal gerne være fast, alternativt skal soklen graves langt nok ned til at den udgør et værn mod dyr der vil prøve at grave sig ind.

Bund

Bunden i din voliere kan f.eks. være fliser, sand eller jord/græs.
Det er vigtigt at bunden løbende rengøres, renses og eventuelt graves igennem.

Dobbelt net

De fleste der har voliere kender også til besøg af katte og specielt hvis du holder fugle der er glade for at kravle i nettet, så må det anbefales at montere rammerne med dobbelt net.

Vi er for at hjælpe!

Hvis du begiver dig ud i byg selv voliere, så tøv ikke med at spørge til råds. Vi har alle produkter, som du som “byg selv” mand kan have behov for, og vi assistere gerne med information og gode fifs. Har du spørgsmål, som du ikke fik besvaret her på siden, så er du mere end velkommen til at kontakte os. Byg selv dit fuglevoliere med vores hjælp!